Bengalen er en relativt ny rase og den ble skapt med den tanke å lage en katterase som så ut som de små ville, eksotiske og spottete kattedyrene, med temperamentet til den snilleste huskatt. For å oppnå dette målet krysset de sammen mange ulike katteraser og Asiatisk Leopardkatt (Prionailurus bengalensis), en annen katteart. De første Asiatiske Leopardkattene som ble krysset med tamkatter, og som i dag finnes i bengal stamtavler ble gjort i forskingens tjeneste – de forsket på leukemi og håpet at de asisatiske leopardkattenes resistens mot katteleukemi skulle gi de noen svar på mennesket leukemi, noe man i dag vet ikke ville vært mulig da det er snakk om to vidt forskjellig sykdomsårsaker. De viktigste rasekattene var Egyptisk Mau, Abyssinier, Ocicat og  noe Burmeser, men man brukte også andre katteraser. I tillegg brukte man et antall huskatter, hvor de to mest kjente er Millwood Tory of Dehli som ble importert fra India og Millwood Finally Found som ble funnet på et kattehjem i California.  De siste årene har man krysset inn noen flere Amerikanske korthår for å få frem sølvbengalene.

Den Asiatiske Leopardkatten (ALC) er en liten, sky og natteaktiv (men ikke aggressiv) vilt kattedyr. Så å si alle ALC’er som er brukt i Bengal avl er oppdrettet i fangenskap, som regel katter fra ulike zoologiske haver som er flasket opp og preget på mennesker og tamkatter. Eller de kan komme fra private oppdrettere som har spesialisert seg i å avle på eksotiske små kattedyr. Alle kattene som inngår i bengalavlen skal ha gyldige papirer og de som eier kattene på ha tillatelse og kompetanse til dette.

De første 3/4 generasjonene

De første 3/4 generasjonene etter en asiatisk leopardkatt kalles «fundation bengaler» eller «tidliggenerasjons bengaler». De blir som regel kalt F1, F2 og F3 for den 1., 2. og 3. generasjonen. F-kattene er noe annerledes enn en vanlig bengal

(5. generasjon og seinere i følge FiFE, 4 generasjon i følge TICA) De blir gradvis mer lik en ekte tamkatt bengal nedover i generasjonene.

Tekst ; Anita Engebakken.

Total Page Visits: 406 - Today Page Visits: 1